Selecteer een pagina

4 voordelen van Search Console

Search Console van Google is een gratis tool die je helpt je website te onderhouden. Het geeft je inzicht in zoekwoorden, linkbuilding en je positie in Google.

Suze van der Lijke
29-11-2019 · 2 min lezen

Krijg inzicht in de zoekwoorden waarmee bezoekers je vinden

Search Console geeft je inzicht bij welke zoekwoorden – zoekopdrachten die mensen invoeren in Google – Google jouw website als zoekresultaat toont. Ook zie je bij de zoekwoorden hoe vaak bezoekers jouw website aanklikken. Dit kun je voor iedere pagina bekijken.

Stel je hebt een blogartikel geschreven over ‘stikstof’. Dan kun je dus zien hoe vaak het artikel is aangeklikt door iemand die op ‘stikstof’ zocht in Google.

“Streven naar het ranken op #1 moet niet je doel zijn”

Achterhaal op welke positie in Google je staat

Je kunt achterhalen op welke positie in Google je staat met een specifiek zoekwoord. Met dit inzicht kun je je website optimaliseren en je positie verbeteren. Maar je hoeft niet op nummer één te staan om veel bezoekers uit zoekmachines te krijgen. Een onderzoek van Ahref laat dit zien.

Streven naar het ranken op #1 moet niet je doel zijn. Google heeft zelfs penalties staan op het kunstmatig proberen om hoog in zoekresultaten. En nog belangrijker: het kost simpelweg teveel energie en levert te weinig op. Focus daarom altijd op:

  1. Een goede gebruikerservaring
  2. Overall groei van het aantal bezoekers uit zoekmachines
  3. Conversie optimalisatie

Scoor beter met verwijzingen van, naar en binnen je website

Zinvolle verwijzingen van andere websites naar pagina’s in jouw website tellen flink mee in je ranking voor Google. Anderen geven namelijk daarmee aan dat je zinvolle content op je website hebt staan. Dit noemen we ‘backlinks’ en hierin heb je ook inzicht in Search Console.

Dit geldt ook andersom. Jij kunt ook verwijzen naar relevante externe websites en informatiebronnen.

Ook is het belangrijk om tussen pagina’s binnen je eigen website te verwijzen. Als je hier al een tijdje mee bezig bent, kun je het overzicht kwijtraken. In Search Console heb je een volledige lijst met pagina’s met interne links. Wanneer je hierop klikt zie je welke pagina’s er naar deze link verwijzen. Zo kan je dus aan de slag met interne linkbuilding.

Inzicht in dode links

Voor een goede gebruikerservaring is het belangrijk dat al je links werken. Search Console controleert alle links op je website en geeft een overzicht van links die verwijzen naar pagina’s die niet meer bestaan. De betekenis van al deze foutmeldingen vind je in dit rapport van Search Console.

Hulp nodig bij Search Console?

Heb je vragen of wil je advies over hoe je Search Console installeert of inzet? Neem dan contact met ons op via chat, mail of telefonisch.

[Sassy_Social_Share]

GESCHREVEN DOOR

Suze van der Lijke

Marketing specialist

Meer blogs