Selecteer een pagina

Hoe breng je een boodschap overtuigend?

Een klantgerichte tekst begint bij een duidelijke doelgroep en een sterk verhaal. Even belangrijk is hoe de tekst geschreven is. Gebruik de volgende tips om jouw klantgerichte tekst helder, vlot en overtuigend te maken.

Thijs van Someren
22-06-2021 · 4 min lezen

Hoe breng je een boodschap overtuigend?

In onze blog Hoe schrijf je klantgericht? heb je kunnen lezen hoe je jouw aanbod toespitst op je doelgroep. Door het probleem van je lezer aan jouw oplossing te verbinden heb je de basis van een sterke tekst. Even belangrijk is hoe je het verhaal brengt. Pakt je tekst de aandacht, en leest hij makkelijk weg?

In deze blog geven we je een aantal tips over hoe je je tekst vormgeeft. Heb je je doelgroep nog niet scherp voor ogen? Of is je boodschap nog niet zo sterk als hij zou kunnen zijn? Lees dan Hoe schrijf je klantgericht? eerst. Kom dan terug naar deze blog wanneer je toe bent aan het schrijven!

Maak het overzichtelijk

Als jouw pagina is aangeklikt of jouw tekst langskomt op een tijdlijn, heb je een kleine window of opportunity. Binnen een paar seconden maakt de lezer de afweging of je tekst de moeite waard is.  Als jouw webtekst een overzichtelijke structuur heeft, valt de belangrijkste informatie meteen op.

Maak het scanbaar

Mensen beginnen niet direct met lezen, maar scannen eerst een tekst. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ogen van je lezer vaak grofweg in een F-patroon over de pagina gaan.  Oftewel: meestal worden alleen de eerste paar regels goed bekeken. Vindt je lezer meteen een aanhaakpunt?

Deel je tekst zo in dat de informatie direct opneembaar is. Om die reden is een ‘saaie’ maar begrijpelijke titel beter dan een grappige kop die minder duidelijk is. Maak je tekst ook oprolbaar. Dat betekent dat de belangrijkste informatie meteen bovenaan te vinden is.  

De volgende elementen dragen ook bij aan een scanbare tekst.

  • tussenkoppen (per groep alinea’s die bij elkaar hoort)
  • één deelonderwerp per alinea
  • voldoende witruimte
  • opsommingen (bulletpoints)

Maak het korter

Kan het korter? Hoe langer de tekst, hoe eerder je de aandacht kwijt bent. Ga kritisch door je tekst heen en schrap alles dat inhoudelijk niets toevoegt. Wees niet bang om alinea’s te schrappen als ze teveel van je hoofdonderwerp afwijken.

Bijwoorden zoals ‘heel’, ‘ook’ of ‘wel’ voegen ook niet altijd betekenis toe. Laat ook vage twijfeltaal weg, zoals ‘in principe’. Dit maakt je tekst helderder en beknopter.

Gebruik overtuigende taal

Jij bent zeker van je boodschap. Maak dat ook duidelijk door krachtig te formuleren! Klare taal dus, zodat er geen twijfel kan bestaan over jouw boodschap. Pas de volgende tips toe om je lezer te overtuigen.

Actief formuleren maakt je tekst dynamisch. 
‘We zijn bereikbaar tussen 9 en 5.’ 
Hier zeg je dat je (door de klant) kunt worden bereikt: een passieve formulering. Ook verwijs je onnodig naar jezelf. Buig het woord ‘wij’ liever om naar ‘jij’. 
‘Bel ons tussen 9 en 5.’
Deze zin is actief geformuleerd: de nadruk ligt op de actie. Je gebruikt ook de gebiedende wijs. Dit maakt de zin to-the-point, goed leesbaar en vooral activerend.

Met positief formuleren vermijd je de bijklank van negatieve woorden.
‘We zijn vandaag gesloten vanaf 3 uur.’
Hier leg je de nadruk op iets dat niet mogelijk is.
‘We zijn vandaag open van 10 tot 3’.
Leg liever de nadruk op wat wél kan. Je wil immers graag dat mensen bij je aankloppen.

Door het stellen van ja-vragen stuur je de lezer naar een conclusie.
‘Heb jij een eigen huis? Zou jij ook van zonne-energie willen profiteren? Maar dan zonder gedoe?’ 
Stel vragen waarop je doelgroep waarschijnlijk ‘ja’ zal beantwoorden. Drie is een effectief aantal. Jouw oplossing is de volgende ‘ja’!

De taal van je doelgroep

Bovenstaande punten zijn belangrijk in elke klantgerichte tekst. Zorg er daarnaast voor dat je de taal gebruikt van je doelgroep. Doe daarvoor onderzoek. Bestaat je publiek bijvoorbeeld uit jonge mensen met een passie voor duurzaamheid? Zoek uit welke websites, blogs, en andere kanalen over dat onderwerp het populairst zijn. Laat je inspireren!

Een paar tips om je op weg te helpen:

Taalniveau

Veel mensen hebben een leesniveau dat niet hoger ligt dan B1-niveau. Houd zinnen dus eenvoudig en gebruik woorden die bijna iedereen kent. Ook hoger opgeleide doelgroepen vinden zo’n makkelijke tekst fijn om te lezen.

‘U’ of ‘jij’?

Steeds vaker wordt de klant met ‘je’ en ‘jij’ aangesproken. Maak deze afweging wel bewust. Veel mensen hechten eraan om met wat meer afstand en respect benaderd te worden. Daarom is ‘u’ vaak gepaster bij zakelijke en oudere doelgroepen.

Woordkeuze

Let erop dat je geen vaktermen of jargon gebruikt waar je lezer niet bekend mee is. In een artikel over zonnepanelen dat voor een algemeen publiek is bedoeld, vermijd je dus de technische woorden die daarbij horen.

Jeugdtaal

Teveel op de doelgroep willen lijken is soms een valkuil. Bij jonge doelgroepen komt het meestal gekunsteld over om populaire jeugdtaal te gebruiken. 

Kanaal

Waar verschijnt de (link naar de) tekst? Men verwacht op LinkedIn bijvoorbeeld taalgebruik dat bij de professionele sfeer past. Dezelfde doelgroep bereik je op Facebook juist beter met een informelere toon. 

Sterke klantgerichte tekst nodig?

Bij een sterke klantgerichte tekst komt veel kijken. Besteed je het liever uit? Of heb je behoefte aan advies? Neem contact met ons op! 

Bronnen

GESCHREVEN DOOR

Thijs van Someren

Marketing specialist

Meer blogs