Hoe schrijf je klantgericht?
Wat maakt nou dat de lezer van jouw webteksten door blijft lezen, én actie onderneemt op basis van jouw boodschap? Gebruik dit stappenplan om klantgerichte teksten te schrijven. Of om je bestaande teksten op te frissen.
Thijs van Someren
22-06-2021 · 3 min lezen
Bepaal wie je doelgroep is
Bij welke mensen moet jouw boodschap aankomen? De eerste stap richting een klantgerichte tekst is altijd hetzelfde: bepaal voor wie je schrijft, en met welk doel. Alleen als je dit doet, wordt je tekst klantgericht. Als je iedereen tegelijk aan wil spreken, voelt juist niemand zich bijzonder aangesproken.
“Ga van ‘wij’ naar ‘jij’ en kom binnen bij je lezer!”
Geen twee mensen zijn hetzelfde, maar veel mensen uit je doelgroep lijken wel op elkaar. Daarom is het goed om een aantal kenmerken die je (gewenste) klanten gemeen hebben, samen te vatten in één profiel. Dit heet ook wel het maken van een persona.
Stel dat je zonnepanelen verkoopt. Je doelgroep is misschien heel breed: iedereen met een eigen huis. Dat maakt het lastig om gericht te communiceren. Want wie is die klant precies?
Eén van je persona’s zou je bijvoorbeeld Jan kunnen noemen: een 72-jarige man uit Rheden, getrouwd, met twee kinderen en vier kleinkinderen. Hij is hoger opgeleid en geniet van een bovenmodaal pensioen. Ook is hij geïnteresseerd in duurzaamheid en het maken van groenere keuzes.
Weinig klanten zullen al deze kenmerken bezitten. Maar velen hebben er wél een aantal mee gemeen. Het voordeel voor jou is dat je je makkelijker in kunt leven. Denk je bijvoorbeeld dat Jan liever met ‘u’ of met ‘jij’ wordt aangesproken? En wat weet Jan waarschijnlijk al over zonnepanelen? Dat hoef je niet meer uit te leggen in je tekst.
Bestaan er grote verschillen binnen je doelgroep? Maak dan meerdere persona’s.
Hoe ontwikkel je zo’n persona? In onze blog Maak een persona en schrijf succesvolle content leggen we je dat stap voor stap uit!
Bepaal het probleem dat je oplost
Je weet door het ontwikkelen van je persona(’s) al een stuk meer over de mensen voor wie je wil gaan schrijven. Je teksten kun je nu op elke persona toespitsen.
Het belangrijkste mantra voor klantgerichtheid is ‘What’s in it for me?’: wat heeft de lezer eraan? Als zender kun je het gevoel hebben dat een opsomming van álle voordelen ideaal is. Niets is minder waar. Als de genoemde voordelen niet aansluiten op het leven van je lezer overtuigt je tekst niet.
“Je verkoopt niet jouw product of dienst. Je verkoopt de oplossing voor een probleem waar je klant mee zit. ”
Onthoud: je verkoopt niet jouw product of dienst. Je verkoopt de oplossing voor een herkenbaar probleem of vraag waar je klant mee zit. Je vertelt een verhaal over de manier waarop hun leven dan beter, leuker of makkelijker wordt. Je onderzoek naar je doelgroep helpt je om te bepalen waar dat verhaal over gaat.
Onze persona Jan is geïnteresseerd in duurzaamheid, en hij is gek op zijn kleinkinderen. Stel hem bijvoorbeeld de vraag: ‘Wat voor wereld laat jij achter?’ Je roept zo bij Jan een vraag op – ‘wat doe ik eigenlijk?’.
Dan bied je hem het antwoord – jouw zonnepanelen. Je haalt Jan niet over met technische specificaties, maar met het gevoel écht iets te doen voor een betere wereld.
Anticipeer de vragen en bezwaren waar je persona mee zit. Jan denkt misschien: ‘dat wordt een gedoe met het energiebedrijf’. Of: ‘ik zit straks dagen in een bouwput bij de installatie’. Wees dat voor en neem zijn zorgen weg: ‘Wij regelen de overstap voor u, installatie in een dag geregeld!’
Tegelijkertijd is niet altijd elk bezwaar te weerleggen. De verleiding bestaat om dat soort punten te verzwijgen. Niet doen! Je lezer houdt die twijfels dan, en vindt het misschien juist verdacht er niets over tegen te komen.
Loop dus op bezwaren vooruit en neutraliseer ze. Misschien vindt Jan zonnepanelen niet erg mooi, en twijfelt hij over hoe zijn dak eruit zal zien. ‘Panelen staan niet op elke plek van je dak even mooi. Daarom nemen wij de tijd om goed te kijken. We passen ze zó in dat ze je huis zo min mogelijk ontsieren.’
Eigenschappen van een klantgerichte tekst
Een goede klantgerichte tekst:
- is voor een duidelijke doelgroep geschreven
- speelt in op wat de doelgroep al weet, en wil weten
- stelt een aansprekende vraag / schetst een herkenbaar probleem
- spreekt de lezer direct aan: van ‘wij’ naar ‘jij’
- noemt concrete voorbeelden
- maakt duidelijk welk voordeel er voor de lezer te halen is
- raakt de juiste toon (‘u’ of ‘jij’, woordkeuze, schrijfstijl)
Klantgerichte tekst nodig?
Bij een sterke klantgerichte tekst komt veel kijken. Besteed je het liever uit? Of kun je advies gebruiken? Neem contact met ons op!
GESCHREVEN DOOR
Thijs van Someren
Meer blogs
10 jaar Energie VanOns: Samenwerken aan de energietransitie
Gisteren was een feestelijke dag voor energieleverancier (en onze klant)...
Aan de slag met jouw campagne als energiecoöperatie
Ben je klaar om een succesvolle campagne of actie op te zetten als...
Hoe we in een paar minuten 780 bomen hebben geplant
Bij Green Marketers hebben we een nieuwe mijlpaal bereikt: binnen enkele...