Selecteer een pagina

UTM parameters: wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Ben jij benieuwd welke vorm van marketing het meeste oplevert? Met UTM parameters kom je erachter waar je het beste jouw tijd, geld en energie in kunt steken.

Thomas van der Woude
02-07-2021 · 2 min lezen

Waarom UTM parameters gebruiken?

Stel: je wilt mensen graag stimuleren om zich in te schrijven voor een webinar. Je deelt hiervoor een link naar een speciale landingspagina. Dat doe je op twee manieren:

 1. een algemene nieuwsbrief naar iedereen
 2. een persoonlijke e-mail

Nu wil je graag weten welke aanpak doeltreffender is. Dan hoef je de volgende keer geen tijd en moeite in de minder effectieve methode te steken.

Door te meten hoe vaak de landingspagina is bekeken zie je hoeveel personen op de pagina zijn geweest in de afgelopen periode. Wat je nog niet weet: zijn mensen op die pagina terecht gekomen via het persoonlijke bericht of via de nieuwsbrief? Dit is het moment waarop campagneparameters van pas komen. Je kunt zo namelijk de herkomst van je verkeer inzien en de effectiviteit van je campagnes vergelijken.

Wat zijn UTM parameters?

UTM parameters zijn een toevoeging aan een normaal webadres (URL) waarmee je in in Google Analytics onderscheid kunt maken tussen campagnes. Hoewel er ook andere software is die deze parameters oppikt, gaan we er in deze blog van uit dat je Google Analytics hebt geïnstalleerd op je website.

Je kunt zes verschillende parameters aan je campagne-URL’s toevoegen. De eerste drie parameters zijn meestal voldoende:

 

 1. Campaign Source: hier duid je de ‘bron’ van de link aan. Bijvoorbeeld ‘Nieuwsbrief’ , ‘Facebook’ of ‘Youtube’.

  2. Campaign Medium: deze parameter geeft het advertentie- of marketingmedium aan. Bijvoorbeeld ‘E-mail’, ‘Social’ of ‘Affiliates’.

  3. Campaign Name: geef je campagne een specifieke naam. Zorg dat deze uniek is (en niet tegelijk de bron zou kunnen zijn). Alleen ‘advertentie’ is bijvoorbeeld niet handig als je drie verschillende advertentiecampagnes hebt lopen.

  Deze parameters komen als volgt achter een URL te staan:

  [url die je wilt delen]/?utm_source=[bron]&utm_medium=[medium]&utm_campaign=[naam van campagne]

 Een voorbeeld van UTM parameters

Onze website heeft als adres:
www.green-markters.com
Eén manier om op onze website terecht te komen is via de handtekening die onder onze e-mails verschijnt. Als we willen weten hoeveel mensen op die link hebben geklikt zijn de parameters bijvoorbeeld als volgt:

Campaign Source: persoonlijke_email
Campaign Medium: email
Campaign Name: persoonlijke_mail_handtekening

Met UTM parameters ziet deze URL er dan zo uit:

www.green-marketers.com/?utm_source=persoonlijke_mail&utm_medium=email&utm_campaign=persoonlijke_mail_handtekening

Tool om campagne-URL’s te maken met UTM parameters

Google biedt gebruikers een handige gratis tool. Hiermee maak je eenvoudig URL’s voor campagnes. Het verschil in deze parameters in de URL gebruik je om onderscheid te kunnen maken tussen de twee manieren om mensen aan te trekken. Bijvoorbeeld voor de webinar die we eerder noemden.
Je vindt de gratis tool op https://ga-dev-tools.appspot.com/campaign-url-builder/ .

https://green-marketers.com/?utm_source=persoonlijke_mail&utm_medium=email&utm_campaign=persoonlijke_mail_webinar

https://green-marketers.com/?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_webinar

 

Zoals je kunt zien verschillen de campagneparameters in de URL’s in onze twee e-mailcampagnes. Hierdoor registreert Google Analytics deze paginaweergaven met deze extra informatie. De bron van de paginaweergave vertelt je precies via welk kanaal bezoekers op je website terecht zijn gekomen.

De toepassingen van UTM parameters

In ons voorbeeld gebruikten we e-mailcampagnes om je kennis te laten maken met de tool. Het gebruik van campagneparameters is daar echter zeker niet toe beperkt. De tool is ideaal om de effectiviteit van allerlei vormen van marketing te meten.

Gebruik het bijvoorbeeld om een A/B-test van een advertentie te doen. Of om te vergelijken hoe goed dezelfde post het op verschillende social media doet. Zorg er wel steeds voor dat de lange bestemmings-URL onzichtbaar is.

Je hebt nu hopelijk een idee gekregen van de kracht van dit gereedschap. Als je weet waar je je tijd (of geld) in moet investeren, kun je veel slimmere keuzes maken.

Google Analytics soms geblokkeerd

Let wel: steeds meer mensen blokkeren Google Analytics. Devices die op iOS draaien doen dit sinds 2020 zelfs automatisch [link]. Als Google deze informatie niet krijgt van een bezoeker, kan de paginaweergave ook niet goed geregistreerd worden.

Deze methode leidt dus niet tot 100% accurate resultaten. Wél biedt het een goede algemene indruk van wat wel en niet werkt in jouw marketingstrategie.

 

Gebruik nooit persoonsgegevens in UTM parameters 

“With great power comes great responsibility.”

Gebruik nooit persoonlijke informatie (zoals een e-mailadres of naam) in deze parameters. Deze worden geregistreerd in Google Analytics. Voor de verwerking van persoonlijke gegevens moet je daarom altijd van tevoren toestemming vragen. Doe je dat niet? Dan ben je in overtreding op de Algemene verordening gegevensbescherming. [link https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/voldoen-aan-de-avg]

 

Wil jij doeltreffende marketing?

Inzicht in het effect van jouw marketing is essentieel. Als je weet wat wel en niet werkt, kun je met een gerichte strategie aan de gang.
Wil jij advies over effectieve online marketing? Of denk je erover om je marketing professioneel uit te besteden? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

[Sassy_Social_Share]

GESCHREVEN DOOR

Thomas van der Woude

Marketing specialist

Meer blogs