Selecteer een pagina

Wat is klantgericht schrijven?

Herken jij dit verhaal? Je bent op een verjaardag met iemand aan de praat geraakt, maar na een paar minuten weet je niet hoe snel je weg moet komen. Je gesprekspartner praat alleen maar over zichzelf!

Veel organisaties hebben niet door dat zij hetzelfde doen in hun online teksten. Dat is zonde, want klantgericht schrijven heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Maar wat is klantgericht schrijven nu precies?

Thijs van Someren
03-06-2021 · 3 min lezen

Voorbeeld klantgericht schrijven

Hoewel tekstsoorten sterk verschillen, bezit een sterke klantgerichte tekst een aantal vaste eigenschappen. Om dat duidelijk te maken geven we je een voorbeeld. Welke versie van deze tekst spreekt jou aan?

Versie 1

 Bij Grocer hebben wij een missie: boodschappen direct van producent naar consument. Zodat onze klanten nooit meer in de rij hoeven te staan. We hebben sinds onze oprichting al veel van onze targets behaald. Zo geven klanten onze service een 8,2!

Gemak staat bij ons voorop. Daarom hebben we een app gelanceerd om klanten nog beter van dienst te zijn. Deze is al 150.000 keer gedownload voor smartphones en smartwatches.

Versie 2
Waarom zou je nog in de rij staan bij de supermarkt? Boodschappen direct van de producent naar jouw koelkast, dát is de missie van Grocer. En dat lukt steeds beter. Klanten geven de service van Grocer een 8,2!

Jouw gemak staat voorop. Daarom kun je nu ook met je telefoon of smartwatch boodschappen doen. Met de gratis app plaats je je bestelling nog sneller. 150.000 gebruikers gingen je al voor.

Wat is het verschil?

Wat valt op in versie 1:

  • Deze tekst is geschreven vanuit het bedrijf. De woordjes ‘wij’ en ‘onze’ komen maar liefst 7 keer voor.
  • Een beetje opscheppen mag zeker, maar het spreken over ‘behaalde targets’ valt onder jargon: zakelijke taal die vaak niet interessant is voor je publiek.
  • Concrete voorbeelden ontbreken. In de tekst wordt een app genoemd die de dienst zou verbeteren, maar de uitleg waarom dat zo is blijft uit.

Wat doet versie 2 beter:

  • Er wordt met een aansprekende vraag geopend om de aandacht meteen te grijpen: ‘Waarom zou je nog in de rij staan bij de supermarkt?’. Niemand vindt dat immers leuk om te doen. Stel je voor dat dat nooit meer zou hoeven!
  • De tekst is geschreven in de tweede persoon: de lezer wordt direct aangesproken. De woorden ‘wij’ en ‘onze’ zijn vervangen door ‘jij’, ‘je’ of ‘jouw’.
  • Het voordeel voor de lezer staat centraal. Over de app wordt niet alleen gezegd dat hij gemak biedt, maar ook uitgelegd waarom dat zo is. Hij is gratis, bruikbaar op al jouw devices én hij laat je nog sneller doen wat je wil doen.

Een sterke klantgerichte tekst heeft een duidelijk publiek voor ogen, en vindt een raakvlak met de doelgroep. Het bedrijf uit het voorbeeld roept een situatie op die herkenbaar is voor veel mensen. Je hebt het druk, en een bezoek aan de supermarkt kan lang duren. Gelukkig is er een oplossing: Grocer!

Schets het probleem en vertel over jouw oplossing. De lezer hoeft dan alleen de conclusie nog maar te trekken: jij biedt precies wat hij of zij wil.

Waarom klantgericht schrijven?

Mensen besteden maar een paar seconden aan het bekijken van een webpagina, social-mediabericht of advertentie. Als iemand geen raakvlak ontdekt bij het scannen of lezen van je tekst, is de aandacht snel vervlogen. Je loopt niet alleen vandaag de conversie mis, maar de volgende keer klikt de lezer misschien zelfs helemaal niet meer op jouw link.

Heeft je lezer daarentegen het gevoel dat de tekst voor hem of haar is geschreven? Dan is hij of zij geneigd om op de pagina te blijven hangen, en volgt de conversie. Ook nadat de conversie bereikt is, blijft sterke klantgerichte communicatie van belang. Zo blijf je de klant persoonlijk aanspreken, en is de tevredenheid groter. Klantenbinding dus!

Klantgerichte tekst nodig?

Er is dus veel om op te letten bij klantgericht schrijven! Maar hoe doe je dat nou in de praktijk? Je leert het in onze volgende blog, die handvatten biedt om zelf aan de slag te gaan.

Interesse in een sterke klantgerichte tekst op maat? Of vrijblijvend advies? Neem contact met ons op!

GESCHREVEN DOOR

Thijs van Someren

Marketing specialist

Meer blogs