Selecteer een pagina

3 tips om klantgerichter te worden met een zoekfunctie

Een zoekfunctie in je website is een bron van kennis die je op meerdere manieren kan inzetten. 

Suze van der Lijke
11-11-2019 · 2 min lezen

Vul je content aan

Met de zoekwoorden uit de zoekfunctie kun je de content op je website uitbreiden. Als je bezoeker ergens naar zoekt gebruikt hij de navigatie in het menu of de zoekfunctie. Als bezoekers de zoekfunctie gebruiken weet je precies waar je bezoeker naar op zoek is.

Het kan zijn dat je bezoeker naar iets op zoek is wat nog niet op je website staat. Wanneer het bij je aanbod past kun je hierover een blogartikel schrijven, een product of dienst aanbieden wat hierbij aansluit of een verwijzing maken naar iets soortgelijks.

“Vergroot je vindbaarheid door zoektermen te gebruiken in je content”

Vergroot je vindbaarheid (SEO)

Ook kun je de vindbaarheid van je website vergroten door gebruik te maken van de zoektermen. Doordat je inzicht hierin hebt zie je of jij en je bezoeker dezelfde taal spreken. Het kan zijn dat je bezoeker bijvoorbeeld een andere term gebruikt.

Gebruiken ze bijvoorbeeld ‘zoekterm’ of ‘zoekwoord’? Wanneer je ziet dat er veel op ‘zoekterm’ wordt gezocht, gebruik je dit woord in je content. Doordat je nu dezelfde taal spreekt als je bezoeker vergroot je hiermee je vindbaarheid.

Inzicht in zoekwoorden met Site Search

Inzicht in je zoekwoorden krijg je makkelijk en snel met Site Search van Google. Binnen een paar klikken zet je dit aan voor je eigen website. Log voor onderstaande stappen in op je Google Analytics account.

Klik op beheerder en selecteer de juiste weergave. Klik vervolgens op ‘instellingen voor dataweergave’. Zet vervolgens ‘Site Search bijhouden’ onder ‘Instellingen voor Site Search’ aan.

Daarna voer je de ‘query parameters’ in. Dit kan een woord of woorden zijn zoals ‘term’, ‘zoekopdracht’ of ‘zoekwoorden’. Maar het kan ook een letter zijn, zoals ‘s’ of ‘q’. Je kunt maximaal vijf parameters invullen die je scheidt door een komma.

Wat bedoelen we nu precies met query parameters?

Het deel van een URL waarin parameters worden doorgegeven aan een script-interpreter heet een query string

In veel gevallen begint de query string met een vraagteken. De verschillende parameters worden gescheiden door een  ampersand (& teken), maar andere manieren zijn ook mogelijk.

Wanneer de vraagteken/ampersand syntaxis wordt gebruikt ziet een querystring er zo uit:

parameter1=waarde1&parameter2=waarde2&parameter3=waarde3

Bron: Wikipedia

Kom je er niet helemaal uit? Lees dan meer op de website van google over site search instellen.

Advies nodig?

Heb je vragen of wil je advies over je zoekfunctie? Neem dan contact met ons op via chat, mail of telefonisch.

[Sassy_Social_Share]

GESCHREVEN DOOR

Suze van der Lijke

Marketing specialist

Meer blogs